onsdag 15 april 2009

Är allt kaffe från afrika ekologiskt?

...– Det viktigaste om du vill köpa ekologiskt kaffe är att se var kaffet är tillverkat. I Afrika är till exempel 99 procent av kaffet ekologiskt, säger Daniel Remheden.

Att kaffet är ekologiskt innebär att det inte finns några kemiska tillsatser i odlingen, ingen konstgödning och inget som påverkar faunan runt omkring.
– Långt ifrån alla kaffetillverkare har råd att köpa en certifiering med ekologiskt eller KRAV-märkt. Därför är det bra att den som köper kaffe själv tar reda på var kaffet är gjort.

Få ekologiska odlingar
Ekologiska kaffeodlingar är även vanliga i Colombia och Mexico. Är man osäker på om kaffet är ekologiskt kan man gå efter de tre etablerade märkningar som finns i Sverige: Rättvisemärkt, Utz Kapeh och Rain Forest Alliance. Märkningarna har även krav på bra arbetsförhållanden.
Totalt är bara ett par procent av allt kaffe ekologiskt. Det beror på att många odlingar blir sårbara utan kemiska medel – kaffeplantan är känslig för ogräs, för insekter och för frost.

Miljövänligare metoder
Många odlare arbetar för att hitta miljövänliga metoder. I den internationella kaffevärlden har man infört uppförandekoden Common code for the Coffee Community (4C). I den finns sociala och miljömässiga minimikrav...

stulet från http://www.kafferecept.se/fakta-kaffe/